sigla2Familia restrânsa dar selecta a Rotary România are un nou membru, începând din data de 26 octormbrie 2007. Manifestarea pentru cartarea clubului Rotary Bucharest Triumph s-a desfasurat la hotel Novotel din Bucuresti, în prezenta a doi distinsi oaspeti din strainatate: guvernatorul districtului 2490 – Israel, Baruch Barak si a asistentului acestuia, Ephraim Prihar.

De atunci incoace si cat ne va permite Bunul Dumnezeu, am realizat si vom realiza proiecte frumoase prin care incercam sa readucem speranta si bucuria celor care au nevoie de sprijinul nostru in anumite momente ale vietii.
Am dus hrana acolo unde ea lipsea, am dus carti si computere acolo unde nu existau bani pentru cumpararea lor, am ajutat la recuperarea sanatatii si am sustinut pe scena, atita cat ne-a stat in putinta, talente tinere dar uriase, despre care speram sa auda intreaga lume.

Suntem FERICITI sa realizam IMPREUNA astfel de lucrari minunate, iar celor care simt la fel ca noi le adresam o invitatie generica de a ni se alatura.

Întâmplator sau mâna destinului, clubul nostru, al saselea club Rotary din Bucuresti, Rotary Triumph, este primul înfiintat în acest district dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii României la Uniunea Europeana.De ce consideram importanta aceasta data, 1 ianuarie 2007? Cine a vazut Bucurestiul si România în primele sase luni ale anului 2007 a fost fara îndoiala surprins de dezvoltarea exploziva a investitiilor, semn ca economia româneasca a capatat un grad de autonomie pe care nu l-a avut pâna acum. Acelasi lucru se întâmpla si cu oamenii. Ei sunt mai mobili, mai deschisi, dornici de o viata sociala cum nu a mai fost de mai bine de cincizecci de ani. Valorile continua sa se aseze, desi cu greu, astfel încât devine mai important cine esti, ce performante ai avut, decât cine te sprijina, mai mult sau mai putin transparent.

Arcul de triumf are o semnificatie istorica speciala. Este un monument specific roman, construit de regula dupa o mare victorie militara cu o influenta decisiva asupra istoriei poporului invingator. Aceeasi semnificatie si-a pastrat-o si în epoca contemporana.

Cel mai cunoscut monument de acest fel este cel din Paris, Arcul de Triumf ( Arc de Triomphe în franceza, situat în Place de l’Étoile , la extremitatea vestica a bulevardului Champs-Élysées ( cel mai fumos bulevard din lume , dupa parizieni). Monumentul se afla la intersectia mai multor bulevarde, cum ar fi Grande Armee , Wagram si, bineînteles, Champs-Élysées. Monumentul din Paris a fost comandat de Napoleon Bonaparte în 1806 si terminat în 1836 . Inspirat de arhitectura romana, înalt de cincizeci de metri, Arcul de Triumf de la Paris poarta patru statui, câte una pe fiecare stâlp:

Triumful din 1810
Rezistenta
Pacea
La Marseillaise

Mai tânar cu aproape 100 de ani, Arcul de Triumf din Bucuresti a fost ridicat între anii 1921 si 1922, dupa proiectul arhitectului Petre Antonescu, cu ocazia încoronarii regelui Ferdinand I si a reginei Maria ca suverani ai României Mari , dupa primul razbi mondial si dupa sistemul tratatelor de pace de la Paris. Atunci România a atins limitele sale naturale în ceea ce priveste teritoriul. Ca si „fratele” mai mare din Paris, Arcul de Triumf din Bucuresti se afla la intersectia a trei bulevarde. Din cauza timpului scurt pâna la încoronare, octombrie 1922, doar scheletul constructiei a fost turnat în beton armat, minunatele basorieliefuri exterioare fiind realizate din ipsos. Acestea s-au degradat rapid, ceea ce a determinat în anul 1932 înlocuirea lor cu unele definitive, din piatra sau marmura de Ruschita . Abia dupa 4 ani, în anul 1936 Arcul de Triumf a fost terminat, pentru ca la 1 decembrie acelasi an, când se împlineau 18 ani de la Unirea Transilvaniei cu România , sa aiba loc ceremonia inaugurarii. Momentul a fost marcat de participarea regelui Carol al II-lea , a mamei sale, regina Maria , a printului mostenitor Mihai , a membrilor guvernului României si a numerosi invitati de onoare din tara si din strainatate.

Fatada sudica este frumos impodobita cu doua medalioane în bronz, ce înfatiseaza chipurile regelui Ferdinand si al reginei Maria, care le înlocuiesc pe cele originale, distruse de regimul comunist, dupa anii `80. În locul lor au fost aplicate doua mari flori de piatra, care au fost date jos, dupa 1989, iar chipurile regale si-au reluat locul.
Deasupra fiecarui medalion se afla câte o Victorie în relief, opere ale sculptorilor C. Baraski si M. Constantinescu. Pe fatada nordica, alte doua medalioane reprezinta Barbatia si Credinta. Pe pietrele de bolta ale Arcului de Triumf sunt înscrise bataliile decisive din primul razboi mondial (Marasesti, Oituz) iar pe fatadele laterale sunt înscrise proclamatiile regelui Ferdinand catre popor când tara a intrat în primul razboi mondial si cea de la Alba Iulia cu prilejul încoronarii.

Arcul de Triumf face parte din grupul monumentelor si claririlor construite cu arhitecti francezi începând cu sfârsitul secolului al XIX-lea – Ateneul, cladirea CEC-ului, Banca Nationala, Muzeul National de Istorie – care au contribuit la crearea imaginii Bucurestilor de “micul Paris”.

Asadar iata câteva motive pentru care ne-am hotarât sa adoptam pentru clubul nostru numele de Triumph. Este triumful civilizatiei europene în aceasta tara, dupa o pauza, ce-i drept dureroasa, pentru unii chiar tragica, de 50 de ani. Pret de doua generatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
*


nine × = 81

Back To Top